Meme Küçültme Estetiği
Meme büyüklüğü şikayeti ile başvuran hastaların birçoğu estetik kaygıların ötesinde sağlık problemlerinden kaynaklı olarak meme küçültme operasyonuna ihtiyaç duyarlar.
Özellikle genç yaşlarda meme büyüklüğü kişinin psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalmasına da sebep olur. Meme büyüklüğü, iskelet sistemini de etkiler. Memelerin yaptığı ağırlık vücudu öne doğru zorlamakta ve boyun fıtığını, sırt bölgesinde kamburlaşmayı, kollarda sinir sıkışmasına bağlı güç kayıpları gibi rahatsızlıkları tetikler. Osteoporoz ile birlikte iskelet sistemindeki bu baskı artar. Bu sıkıntıların çözümü genellikle cerrahidir ve meme küçültme operasyonu gerekir.
Ameliyat nasıl yapılır?
En az cerrahi izi bırakacak şekilde maksimum şekil oluşumunu elde etmek amaçlanır. Bu nedenle ameliyat öncesi meme ölçümleri ve çizimleri iyi planlanmak gerekir. Bu aşama, elde edilecek cerrahi sonuç için en az ameliyat kadar önemlidir.
Redüksiyon mamoplastisi adı da verilen meme küçültme ameliyatı ile meme boyutunda küçülme, şekil verme ve memeye daha dik bir görünüm kazandırılır. Bu ameliyatlarda büyük memeden cilt, cilt altı yağ dokusu ve meme dokusu ile birlikte süt bezi dokuları da çıkarılır.
Meme küçültme ameliyatlarında sadece küçültme değil, aynı zamanda dikleştirme ve kaldırma işlemleri de yapılır. Ayrıca areola denilen meme ucu boyutu büyükse küçültülüp şekil vermek de mümkündür.
Meme küçültme ameliyatlarında kişiden kişiye değişmekle birlikte sutyen bölgesi veya bikini altında kalan izler görülür. Bu izler yapılan ameliyat tekniği ve memenin küçültülme derecesine bağlı olarak meme başı-areola etrafında ve meme altı katlantı bölgesine doğru ters T, J veya L şeklinde izler olarak göze çarpar. İlk aylarda belirgin ve kırmızı renkte olan bu izler, ilerleyen zamanlarda renkleri açılıp, daha az fark edilir seviyeye gelir.
Ameliyat süresi memenin boyutu ve uygulanan tekniklere bağlı değişmekle birlikte 2-4 saat civarında sürer.
Ameliyat sonrası dikkat edilecek noktalar nelerdir?
Ameliyat genel anestezi altında gerçekleşir. Genellikle bir gece hastanede kaldıktan sonra hasta taburcu edilir.
Ameliyattan sonra yaklaşık 1-4. günlerde çıkarılacak şekilde her iki meme bölgesine drenler yerleştirilir. İlk 2 gün ağrı kesicilerle azaltılacak şekilde ağrılar görülür. Meme etrafında şişlikler veya morluklar görülmesi de olasıdır. Ancak bunlar genelde 2 hafta sonra tamamen geçer.
Ameliyat sonrası ödemi azaltacak şekilde özel sporcu sutyenleri giydirililir. Ameliyattan 4-5 gün sonra masa başı işlerine dönmek mümkündür. Genellikle 3-4 hafta boyunca egzersiz ve çok ağır yük kaldırma önerilmez.
Memedeki şişliklerin tamamen geçmesi ve memenin son halini alması 6-12 ay kadar sürer.
Meme küçültme ameliyatı sonrası emzirilir mi?
Bazı durumlarda süt kanalları da bir miktar çıkarıldığı için hamilelik sonrası emzirme fonksiyonlarında da etkilenme söz konusu olabilir. Yapılan bazı çalışmalarda bu oranın yüzde 10-20 oranında olduğu ortaya konmaktadır.
Riskli gruplar kimlerdir?
Diyabetik hastalarda, sistemik hastalığı olanlarda, çeşitli vitamin ve mineral eksikliği durumlarında, özellikle sigara içenlerde olmak üzere yara iyileşme problemleri ve yarada oluşabilecek izlerde belirginleşme durumu görülebilir. Bu nedenle bu hasta gruplarına olası riskler anlatılmalıdır.